/ Gulliver/Getty Images
Европейският парламент планира да се събере на пленарно заседание през юни в Страсбург, където не е заседавал повече от година заради пандемията, освен ако не възникнат "форсмажорни обстоятелства", съобщи днес институцията, цитирана от Франс прес.

Европейският парламент реши за сертификатите за COVID-19

"Председателят на ЕП Давид Сасоли е предал на председателите на политическите групи, че освен ако не възникнат форсмажорни обстоятелства, ЕП ще се върне в Страсбург за пленарната си сесия през юни", написа в Туитър говорителят на парламента Жауме Дуч.

"Очаквано завръщане, което ни позволи позитивното развитие на здравната обстановка", допълни той. Става въпрос априори за сесия в "хибриден формат", като тези в Брюксел, уточни пресслужбата на институцията.

Европейският парламент свали имунитета на гръцки евродепутат, осъден на 13 г. затвор

За завръщането на ЕП в Страсбург - официалното му седалище, установено в европейските договори, от месеци настояват френското правителство и местни депутати.

Заседанието през следващия месец ще се проведе от 7 до 10 юни. Но за следващо заседание, насрочено за периода от 17 до 20 май, евродепутатите все още ще се съберат в Брюксел, отбелязва АФП.