/ iStock/Getty Images
Европейският парламент прие преговорната си позиция по удостоверението на ЕС за COVID-19, чрез което се очаква да се възстанови свободното движение в Общността.

ЕС предвижда срок на валидност 1 година на европейския санитарен сертификат

Евродепутатите заявяват, че то трябва да бъде в сила за не повече от година. Документът, който може да бъде в цифров или хартиен формат, свидетелства, че неговият притежател е ваксиниран срещу коронавирус, има отрицателен резултат от наскоро направен тест или се е възстановил от заразата.

Удостоверенията на ЕС за COVID-19 няма да служат като документ за пътуване, нито ще се превърнат в предварително условие за упражняване на правото на свободно движение, казват евродепутатите.

Европейският съюз поиска общ дигитален сертификат за ваксинация (ВИДЕО)

Притежателите на удостоверението не следва да подлежат на допълнителни ограничения като карантина, самоизолация или тестване. Членовете на Европарламента подчертават, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани и поради икономически причини, страните-членки следва да „гарантират универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване“.

Страните-членки трябва да приемат удостоверения за ваксинация, издадени в други държави членки на лица, на които е поставена ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата.

ЕК предлага сертификат за ваксинираните и преболедувалите COVID-19 (ВИДЕО)

За другите ваксини решението се оставя на националните власти.
БНР