Жителите на селцето Локули на италианския остров Сардиния поставиха Гинес рекорд с изготвянето на най-голямата пита от овче сирене пекорино с тегло 598,5 килограма, предаде агенция ЮПИ.
То е било получено от суровината на 12 май 2019 година и е било оставено да отлежава в продължение на 12 месеца, преди да бъде официално поканен специалист от Гинес, за да удостовери постижението.
С него е подобрен предишния рекорд в дисциплината, който се държеше от пита с тегло 534,6 килограма, приготвена в град Асколи Пичено в област Марке в Централна Италия през 2009 година.
"Сардинското сирене-рекордьор беше направено по традиционен способ и показва майсторството на нашите млекари и нашата висока кулинарна култура", заяви Ана Пицалис, която изработи дървения калъп, в който беше оставено пекориното да узрява.
Record
— Gianfranco Ghironi (@GiGhi50) July 20, 2020
Ora è ufficiale: il "Gigante del Cedrino" di Loculi è il pecorino più grande del mondo
Il formaggio nel Guinness dei record con i suoi 598,5 chilogrammi, 165 centimetri di diametro, 60 centimetri UnioneSarda https://t.co/Uc0ew0ztwM
То е било получено от суровината на 12 май 2019 година и е било оставено да отлежава в продължение на 12 месеца, преди да бъде официално поканен специалист от Гинес, за да удостовери постижението.
Una cittadina italiana ha conquistato il Guinness World Record quando dei produttori di formaggio hanno creato una ruota di pecorino del peso di 600 chili. https://t.co/CuK5XeOWBK pic.twitter.com/o1gTwDZe3D
— oroincensoesushi.it (@oroincesushi) July 22, 2020
С него е подобрен предишния рекорд в дисциплината, който се държеше от пита с тегло 534,6 килограма, приготвена в град Асколи Пичено в област Марке в Централна Италия през 2009 година.
Il “Gigante del Cedrino” di Loculi (Nu) ha conquistato il titolo de “Il più grande formaggio del mondo di latte di pecora”, entrando nel Guinness dei record https://t.co/60h1XXA26C
— SMS NEWS quotidiano (@SMSNEWSOFFICIAL) July 21, 2020
"Сардинското сирене-рекордьор беше направено по традиционен способ и показва майсторството на нашите млекари и нашата висока кулинарна култура", заяви Ана Пицалис, която изработи дървения калъп, в който беше оставено пекориното да узрява.