Европейският съюз е един от най-големите донори на UNRWA
ЕС иска спешен одит на агенцията за палестинските бежанци към ООН - UNRWA. Ще бъде преразгледано финансирането ѝ след израелските обвинения, че някои служители са участвали в нападението на Хамас на 7 октомври, предаде АФП.

Одитът трябва да бъде ръководен от експерти, назначени от Европейската комисия, и да се проведе успоредно с разследването на ООН на твърденията, заяви говорителят на комисията Ерик Мамер.

"Това, което е абсолютно ясно, е, че нуждата от тези действия е спешна. Те са важни и трябва да бъдат започнати без никакво забавяне", каза Мамер.

Европейският съюз е един от най-големите донори на UNRWA.

Великобритания замразява финансирането за агенцията на ООН за палестинските бежанци

В изявление на Комисията се каза, че изпълнителният орган на ЕС "ще определи предстоящите решения за финансиране на UNRWA в светлината на много сериозните твърдения, направени на 24 януари, свързани с участието на служители на UNRWA в отвратителните нападения от 7 октомври".

Според него не се предвижда допълнително финансиране за UNRWA "до края на февруари".

Хуманитарната помощ за палестинците в Газа и на Западния бряг "ще продължи да се предоставя без съкращения чрез партньорски организации", добави се в изявлението.

UNRWA уволни няколко служители заради обвиненията на Израел, които накараха редица държави, включително САЩ, Франция, Великобритания, Германия и Япония, да обявят, че спират по-нататъшното финансиране на агенцията на ООН. 
БГНЕС