Съвета за сигурност към ООН
Съвета за сигурност към ООН / iStock/Getty Images
Израел призова тя да бъде заменена от нова структура
Общо седем държави спряха финансирането на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци, след като тя съобщи вчера, че разследва няколко свои служители по подозрения, че са замесени в нападението на ислямисткото движение "Хамас" от ивицата Газа срещу Израел преди повече от три месеца, предаде Ройтерс.

Още същия ден Съединените щати първи обявиха, че преустановяват отпускането на средства за агенцията. Днес Великобритания на свой ред спря парите за тази структура от системата на ООН.

Още пет западни държави - Канада, Австралия, Италия, Нидерландия, Финландия - предприеха аналогични мерки. Германия изрази безпокойство по повод твърденията, но засега ще се въздържи от спиране на финансирането. Швейцария на свой ред каза, че ще изчака да дойде повече информация, преди да реши как да постъпи.

Израелският министър на външните работи Израел Кац междувременно прикани и други страни да последват техния пример. Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци трябва да бъде "заменена от агенции, отдадени на истинския мир и развитие", призова също Кац.

Ройтерс посочва, че засега не може да се свърже с за коментар с агенцията, създадена през 1948 г. след войната, предшествала създаването на държавата Израел, но превърнала милиони палестинци (тогава 700 хиляди души и техни потомци) в бежанци.

Палестинското министерство на външните работи разкритикува, според него, израелската кампания срещу Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци.

"Хамас" от своя страна осъди прекратяването на договорите на служители на агенцията "въз основа на информация, получена от ционисткия враг".

От началото на войната в ивицата Газа, избухнала след нападението на ислямисткото движение срещу Израел на 7 октомври, Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци не спира да предупреждава, че почти не може да изпълнява своите задължения в крайбрежната палестинска територия, където настъпи хуманитарна катастрофа.
Николай Станоев/БТА