Ердоган иска президентска република
Ердоган иска президентска република / снимка: БЖНЕС

Преходът на управлението в Турция от парламентарна към президентска република зависи от резултата, който ще се получи по време на общите избори през 2015 г. Това е мнението на председателя на турския президент Джемил Чичек, изразено по време на форум в Австралия, съобщава "Тудей`с Заман".

Чичек оглавява голяма делегация, в състава на която влизат ред високопоставени представители на турското правителство, пише БГНЕС.

Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ се стремят към въвеждането на американския модел на държавно управление. Всъщност именно този евентуален преход блокира засега оформянето на нов вариант за конституция на югоизточната ни съседка, e коментирал Чичек. Егемен Бакъш, министър по европейските въпроси, изтъкна, че ако Ердоган се кандидатира за президент, той би спечелил вероятно поста с подкрепата на около 60% от гласоподавателите.

Шефът на турския парламент, който е и бивш министър на правосъдието, коментира протестите срещу плановете на правителството на Ердоган да бъде трансформиран паркът Гези в паметник на величието на отоманската империя така: "Всеки има право да протестира срещу неща, които не харесва, но те /протестиращите - бел. ред./ нямат правото да използват сила и да ограничават свободите на другите".

Говорителят на турското външно министерство Левент Гюмрюкчю пък коментира кюрдския проблем с думите, че този въпрос не може да бъде решен със създаването на независима кюрдска държава, а като кюрдите положат всички усилия да извоюват своите социални, икономически и културни права на териториите, които сега населяват /в Турция - бел. ред./. По отношение на иранската ядрена програма Гюмрюкчю изтъкна, че плановете на Техеран не представлявали заплаха за САЩ, а за американските интереси в региона на Близкия изток. "Ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, не Ню Йорк, а Анкара ще бъде в обсега на иранските ракети", допълни го Багъш.