ЕП прие с голямо мнозинство новата Директива за авторското право

/ ThinkStock/Getty Images
ЕП прие с голямо мнозинство новата директива за авторското право
98783
ЕП прие с голямо мнозинство новата директива за авторското право
  • ЕП прие с голямо мнозинство новата директива за авторското право
Европарламентът (ЕП) прие с голямо мнозинство новата Директива за авторското право. Тя задължава всички уебсайтове да следят чрез филтри цялото съдържание, което потребителите качват и да го трият автоматично в случай, че съдържа дори малка част от авторски материал. По този начин могат да бъдат трити дори лични клипове, например от „Фейсбук”, само защото за няколко секунди в тях е прозвучала нечия песен или част от авторски текст.
 
Друг член от директивата, станал известен като „данък линк”, пък защитата с авторски права дори заглавията на журналистически статии, което би затруднило споделянето им в социалните мрежи или цитирането им. Предстои директивата да отиде на т.нар. триалог – преговори между Парламента, Съвета и Комисията.

Европейският парламент отхвърли спорната реформа за авторското право
 
Най-спорните членове от директивата са чл. 11 и чл. 13. Първият защитава от авторско право дори заглавията на журналистически статии, което би ограничило почти напълно споделянето и цитирането им. Според чл. 13 пък всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика.

В последния вариант на директивата са отпаднали малките платформи, но няма яснота кои точно остават под чертата. Подобна технология за филтриране обаче е скъпа и в момента я имат само няколко гиганта като "Гугъл", "Фейсбук" и "Ютюб". Това доведе до опасения, че в опит да ги накара да плащат повече, ЕП само създава нов монополен пазар за големите платформи.
 
Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира, че приетият вариант е компромисен и не решава нито един от проблемите, които директивата си е поставила за цел: "Според мен това в последния му вариант се превърна в абсолютна недомислица - класическа бюрократична, административна брюкселска недомислица, създадена като идея да реши проблеми и да въдвори справедливо заплащане на автори и да гарантира правото на малките медии да имат достъп до ефир, свобода в интернет и т.н., а всъщност се превръща в тежък инструмент за лобизъм от страна на големите платформи, на големите търсачки. Не решава нито един въпрос според мен. Това е пример защо начинът, по който ЕС и ЕП работят, трябва да бъде променен".

Директивата за авторското право: Докъде ще доведат тези правила?
 
Днес директивата е приета с 438 гласа "за" и 226 "против". Предстои тя да отиде на т.нар. триалог - преговори между Съвета на Европа, Европарламента и ЕК. Джамбазки обаче бе скептичен, че текстовете там ще претърпят промяна: "Теоретично е възможно, практически се съмнявам, защото в момента всички според мен са на ръба на силите си в този разговор. И мисля, че всички са наясно, просто искаха да го избутат да мине, да отбележат успешна законодателна инициатива преди края на мандата. И не мисля, че ще се хвърлят сериозно в триалога. Там пак ще се сблъскат интереси".
 
"Най-голямата щета ще бъда нанесена върху съдържанието в световните мрежи, защото ако въведат търсачките тези филтри, ще бъде много силно ограничена възможността да качвате съдържание. Да речем, вие правите някаква снимка на морски бряг и решавате да добавите отдолу цитат "От заник слънце озарени", пишете го, пускате го, машината го чете, разпознава го като авторско на издателство "Кукуригу", което е издало Яворов през някоя си година и не ви качва съдържанието. Ето такава глупост е възможно да се случи", коментира Джамбазки.