Европейският парламент прие с 358 гласа „за“, 277 гласа „против“ и 56 „въздържали се“ резолюцията за състоянието на върховенството на правото у нас.

Резолюцията е изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти, Испания). Тя бе инициирана от българите Радан Кънев и Елена Йончева.

От българските евродепутати подкрепа за резолюцията дадоха Радан Кънев (ЕНП), Иво Христов (С&Д), Цветелина Пенкова (С&Д), Сергей Станишев (С&Д), Петър Витанов (С&Д) и Елена Йончева (С&Д).

В опит да отхвърлят документа "против" гласуваха евродепутатите от ГЕРБ, СДС и ОП - Ангел Джамбазки (ЕКР), Андрей Слабаков (ЕКР), Асим Адемов (ЕНП), Александър Йорданов (ЕНП), Андрей Ковачев (ЕНП), Ева Майдел (ЕНП), Андрей Новаков (ЕНП) и Емил Радев (ЕНП).

Членовете на "Обнови Европа"/ДПС Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова се въздържаха.

Освен текстовете за корупцията и в защита на протестите у нас, в резолюцията остана призивът България да ратифицира Истанбулската конвенция, както и подканянето страната ни да създаде подходяща правна рама за еднополовите бракове и за родителите от един пол.

Не отпадна и текстът, отнасящ се до ОМО "Илинден", критиките за изселването на ромите от Войводиново и за полицейските операции по карантиниране на ромските квартали заради огнища на коронавирус. Евродепутатите приеха и текста, според който у нас трябва да се позволи агитацията на майчин език, за което отдавна настояват от ДПС.

За отпадане на параграфа относно Истанбулската конвенция при приемането на поправките по-рано днес са гласували евродепутатите от управляващата коалиция ГЕРБ-ОП, а за оставането му е натиснал бутона Радан Кънев и представителите на ДПС, съобщава "Епицентър".

Социалистите са се въздържали, след като вчера соцлидерката Корнелия Нинова ги призова да не подкрепят.

За правната рамка за еднополовите бракове са гласували депутатите от ДПС и БСП, а против - представителите на ГЕРБ и Обединените патриоти. Андрей Ковачев и Андрей Новаков са се въздържали, според "Епицентър". Срещу изискването за разрешение да се води кампания на турски език са гласували всички наши евродепутати с изключение на представителите на ДПС. В текста на резолюцията по този въпрос се посочва, че Венецианската комисия и ОССЕ са установили, че българският Изборен кодекс възпрепятства езиковото многообразие и правото на глас на гражданите, живеещи в чужбина.

Остава и забележката за ОМО "Илинден", която напомня, че страната ни е осъдена заради отказа да регистрира македонистката организация, която твърди, че у нас има македонско малцинство. Този казус присъства в текста за осъждането на случаите на омраза, дискриминация и спазването на правата на малцинствата. За изтриването на този текст от резолюцията са се обявили депутатите на ГЕРБ и Обединените патриоти, а оставането му в документа са подкрепили евродепутатите на ДПС и БСП.