ЕП изпраща наблюдатели за президентските избори в Украйна
ЕП изпраща наблюдатели за президентските избори в Украйна / снимка: Reuters

Европейският парламент изпраща мисия от 10 наблюдатели за президентските избори в Украйна. Мисията се ръководи от полския европейски депутат Павел Ковал от групата на Европейските консерватори и реформатори. В нея  е и българският европейски депутат Кристиан Вигенин от Групата на социалистите и демократите. Пратениците на Европейския парламент ще бъдат в Украйна до 17 януари. 

Мисията на Европейския парламент е част Международната мисия наблюдатели, включваща представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея на НАТО, уточнява БТА.

Кандидатите на президентските избори в Украйна си разменят обвинения за планирано купуване на изборите в неделя. Има и предупреждение за възможни улични сблъсъци, предаде АП.

Кандидатът и председател на парламента Володимир Литвин помоли съперниците си днес да не организират следизборни протести като тези по време на прозападната Оранжева революция през 2004 г.

Премиерът Юлия Тимошенко, която преди време бе начело на "оранжевите сили", обвини партията на проруския кандидат Виктор Янукович в планиране на мащабна измама чрез използване на фалшифицирани бюлетини и други методи. Янукович заяви вчера, че неговите поддръжници ще се конфронтират с демонстрантите, които се опитат да променят резултатите от изборите. Първоначалната президентска победа на Янукович през 2004 г. бе отхвърлена от съда заради предположения за измами.