Екзекутирани са сподвижниците на Саддам
Екзекутирани са сподвижниците на Саддам / netinfo
Полубратът на Саддам Хюсеин и бивш ръководител на иракското разунаване Барзан ат Тикрити и бившият председател на Революционния съд Ауад Хамед ал Бандер са обесени днес преди разсъмване, съобщи на пресконференция говорителят на иракското правителство Али ад Дабах, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

На изпълнението на смъртните присъди са присъствали прокурор, съдия и лекар, каза говорителят. При екзекуцията главата на Ат Тикрити се е откъснала от тялото, съобщи той и допълни, че подобно нещо се случва рядко при обесване.

Телата на обесените се пазят от иракската полиция, която е помолила семействата им да дойдат и да ги приберат. Това съобщиха близките на една от жертвите.

"Телата се намират в полицията. Помолиха ни да отидем и да ги вземем, за да ги погребем", каза представител на семейството на Тикрити. "Преди да умре Ауад ал Бандар е поискал да бъде погребан до президента Саддам Хюсеин", посочи още роднината, пожелал анонимност.



Двамата бяха осъдени на смърт заедно със Саддам Хюсеин на 5 ноември миналата година от Висшия иракски трибунал. Те бяха обвинени в убийството на 148 жители на иракското селище Дуджаил през 1982 г. Саддам Хюсеин бе екзекутиран на 30 декември миналата година.

Двамата бяха едни от най-близките сътрудници на бившия иракски президент, който беше екзекутиран на 30 декември.

Ат Тикрити и Ал Бандар трябваше да бъдат обесени заедно със Саддам, но екзекуцията им беше отложена, за да може бившият президент да бъде екзекутиран в "специален ден", по думите на съветника по националната сигурност Муафак ар Рубаи.