Атака на ислямски екстремисти срещу вътрешното министерство на Сомалия в столицата Могадишу взе жертви, има и ранени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на полицията. Групировката "Аш Шабаб" пое отговорност за нападението.

Сомалия
БГНЕС


Кола бомба бе взривена в събота сутринта пред входа на министерството. След това въоръжени мъже успели да влязат в сградата и силите за сигурност се сражаваха с тях. Операция е продължила два часа и половина и тримата нападатели са убити. Спасени са били десетки хора, каза представител на полицията.

Отговорност за атаката поеха ислямистите от "Аш Шабаб".

Сомалия
БГНЕС


Групировката иска да свали подкрепяното от Запада централно правителство, да изгони от страната мироопазващите сили на Африканския съюз и да наложи управление, базирано на шериата, отбелязва Ройтерс. Насилието и беззаконието в Сомалия продължават от свалянето на диктатора Мохамед Сиад Баре в началото на 90-те години. През октомври ислямистите взривиха в столицата камион, пълен с експлозиви и убиха повече от 500 души. Това бе най-кървавото нападение в историята на страната.
БТА