Екстрадираха Караджич в Хага
Екстрадираха Караджич в Хага / снимка: БГНЕС
Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич бе докаран тази сутрин в центъра за задържане на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Схевенинген, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на холандската телевизия. Две коли със затъмнени стъкла, в едната от които се намирал Караджич, са влезли на територията на затвора в предградието на Хага.

По-рано три джипа със затъмнени стъкла потеглиха от сградата на сръбския специален съд за военните престъпления в Белград. Пожелала анонимност служителка на прокуратурата потвърди, че Радован Караджич е бил в един от въпросните автомобили, излезли от сградата на съда, където той бе държан от арестуването му на 21 юли. 63-годишният Караджич е транспортиран с хеликоптер до центъра за задържане на обвиняемите от Международния трибунал за военните престъпления в Хага.

Решението за екстрадицията на бившия лидер на босненските сърби е било взето от министъра на правосъдието Снежана Малович в съответствие със закона за сътрудничество с трибунала в Хага, предаде агенция Бета. Представител на Министерството на правосъдието не бе открит за коментар на тази информация.

Адвокатите на Караджич се опитаха да забавят екстрадицията му чрез задействане на тромава процедура, но признаха, че само могат да отложат, но не и да предотвратят предаването му на трибунала в Хага.

Роднини на бившия лидер на босненските сърби казаха, че той е в добро състояние на духа и подготвя защитата си. Караджич си е взел два костюма за съдебните заседания - светъл и тъмен.

Бившият политически лидер на босненските сърби ще отговаря пред Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия по 11 обвинения, включително за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Радован Караджич трябва да се яви за първи път пред съдия от Трибунала в Хага на 31 юли в 16 ч., съобщи Франс прес. От съда уточниха, че обвиняемият ще бъде изслушан от холандския съдия Алфонс Орие.

Митингът в защита на Радован Караджич , организиран от улртадесните радикали снощи, е бил прекъснат след тежки сблъсъци на група младежи и сръбската полиция. Размириците са избухнали в околностите на Белград по време на митинга, когато група хулигани са започнали да хвърлят камъни срещу полицейските сили, охраняващи протеста. Много от витрините на магазините са разбити. В центъра на Белград е настанал истински хаос след разрушителния поход на агресивните хулигани. Полицията е употребила сълзотворен газ и е успяла да разпръсне демонстрантите. Повече от 46 полицаи и демонстранти са приети в болница. Между ранените е и оператор от испанска телевизия. Независимо от журналистическата легитимация полицията е пребила новинар на белградската агенция „Бета”. 

След полунощ обстановката е била поставена под контрол, но засилени полицейски части са охранявали както посолствата, така и специалния съд.

Според анализаторите полицията е реагирала бързо и адекватно, защото размириците са се очаквали, но до голяма степен са били и резултат на националистическа реторика. Според други прогнози разрушителните демонстрации са добре организирани предварително, защото се е очаквало екстрадираното на Караджичв Хага.