/ iStock

Активисти от екологичната организация "Грийнпийс" се качиха на борда на плавателен съд, нает от една от най-големите световни компании за нефт и газ. Корабът плаваше в Атлантическия океан. Еколозите искат англо-нидерландският петролен гигант "да спре сондажите и да започне да плаща", предаде Euronews.

Четирима активисти на "Грийнпийс интернешънъл" от Аржентина, Турция, Обединеното кралство и САЩ се качиха на кораба "White Marlin" северно от Канарските острови, съобщиха от групата.

Плавателният съд извозва петролна и газова платформа до находището "Пингвините", близо до шотландските Шетландски острови в Северно море.

"Мирният протест има за цел да подчертае опустошителните последици за климата в световен мащаб, причинени от компанията и по-широката индустрия за изкопаеми горива, които не са платили и стотинка за загубите и щетите, които са причинили", заяви говорител на Грийнпийс.

Активистите се качиха на кораба с въже в 8 ч. по Гринуич, след като се приближиха до него с три лодки, спуснати от кораба на "Грийнпийс" Arctic Sunrise.

"Няма да спрем, докато не постигнем справедливост по отношение на климата. Ще накараме замърсителите да платят", категорични са те.
БГНЕС