/ пресцентър, Министерство на външните работи
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Казахстан Мухтар Тлеуберди. Двамата разговаряха в Мадрид в рамките на 14-тото заседание на министрите на външните работи на Форума „Азия-Европа“ (АСЕМ).
 
“Срещата ни се провежда днес, когато Казахстан отбелязва националния си празник - Денят на независимостта. Приемете моите  поздравления. Казахстан е традиционен партньор на България в Централна Азия. Приветстваме решението на вашето правителство да открие посолство в София”, каза Захариева.
 
“Днес нашият посланик в София връчи акредитивните си писма. С удоволствие ще посетя вашата страна догодина в отговор на вашата покана. Имаме девет проекта на двустранни споразумения, които може да подпишем в София”, каза министър Тлеуберди.

 Захариева: България подкрепя задълбочаването на партньорството между ЕС и ЧИС

Захариева представи възможностите за сътрудничество между бизнеса на двете държави. Тя покани министъра на икономиката на Казахстан да посети заедно с бизнесделегация София за следващото заседание на съвместната междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
 
Това е първа среща между двамата министри, тъй като Мухтар Тлеуберди е назначен за министър на външните работи на Казахстан на 18 септември 2019 г.  Захариева се е срещала няколко пъти с неговия предшественик Кайрат Абдрахманов, който е посещавал страната на като студент.
 
По данни на българската страна, двустранният стокообмен през 2018 г. е за близо 35 млн. щатски долара и бележи спад с 19% в сравнение с 2017 г. Външнотърговският баланс през 2017 г. и 2018 г. е положителен за нашата страна.