ЕК: Профилите на деца в социалните мрежи не са достатъчно защитени
ЕК: Профилите на деца в социалните мрежи не са достатъчно защитени / снимка: sxc.hu

Два от общо девет сайта на социални мрежи - "Хабо хотел" и "Екс бокс лайв" (Habbo Hotel, Xbox Live) осигуряват автоматично личните профили на непълнолетните, като ги правят достъпни единствено за одобрените им лични контакти. Това сочат резултатите от последните проверки, предприети това лято, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.

Повечето проверени сайтове предоставят на младежите съобразена с възрастта им информация за безопасността, указания и/или образователни материали, насочени конкретно към непълнолетните и отговарят на молби за съдействие. Седем сайта, т.е. по-голямата част от проверените, отговарят на молби за съдействие в рамките на един ден.

Два сайта - "Дейлимоушън" и "Уиндоус лайф" (Dailymotion, Windows Live) гарантират, че по подразбиране непълнолетните могат да получават съобщения единствено от виртуалните си приятели чрез публични или лични съобщения. Всички проверени сайтове позволяват всеки да се изпраща искания до непълнолетни за сприятеляване. При шест от сайтовете профилите на непълнолетните са пряко достъпни за приятелите на приятели. Всички сайтове представят условия за ползване на услугата, които са съкратени и опростени версии за ползване от деца.

Младите хора се радват на социалните мрежи онлайн и извличат големи ползи от тях, но често не осъзнават достатъчно какво крият някои "приятелства", коментира еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус, цитирана в съобщението на комисията. Сайтовете за социални контакти трябва да погледнат сериозно на отговорността си спрямо младежите, добавя тя и отбелязва, че до края на годината ще предложи цялостна стратегия за превръщането на интернет в по-безопасно място за подрастващите.

Целта на проверката на ЕК е била свързана със защитата на децата от рисковете от "сприятеляване" онлайн с цел сексуална злоупотреба и кибертормоз. Досега 21 компании са подписали принципите, осигуряващи сигурността на младежите в интернет - Арто (Arto), Бебо (Bebo), Дейлимоушън (Dailymotion), Фейсбук (Facebook), Джовани (Giovani), Гугъл (Google), Хайвс (Hyves), Майкрософт Европа (Microsoft Europe), МайСпейс (MySpace), На класа (Nasza-klasa), Нетлог (Netlog), Уан (One), Рейт (Rate), Скайрок (Skyrock), ВиЗинет (VZnet Netzwerke), Стардол (Stardoll), Сюлейк (Sulake), Туенти (Tuenti), Яху Европа (Yahoo! Europe) и Зап (Zap). Вер-кен-вен (Wer-kennt-wen) се присъедини през ноември 2010 година, но не участва в проверките по текущата оценка, отбелязва комисията.