В речта си за състоянието на Съюза, произнесена на 15 септември 2021 г., председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Информацията е обществено благо. Трябва да защитаваме онези, които създават прозрачност - журналистите". Ето защо Европейската комисия отправи препоръка за по-добра защита на журналистите, съобщиха от нейната пресслужба.

Както заяви председателят Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза, Комисията представя за пръв път своя препоръка за повишаване на безопасността на журналистите и другите медийни специалисти.

Урсула фон дер Лайен: Постигнахме резултати, защото работихме като европейци (ВИДЕО)


Комисията определя действия за държавите членки с цел подобряване на безопасността на журналистите както офлайн, така и онлайн. Наред с другото в препоръката се призовава за създаването на независими национални служби за подкрепа, включително телефонни линии за помощ, правни консултации, психологическа подкрепа и приюти за журналисти и медийни специалисти, изправени пред заплахи. Тя съдържа също така призив за по-добра защита на журналистите по време на демонстрации, за повече безопасност в интернет и за специална подкрепа на жените журналисти.
БТА