Навлизаме в нова ера на хиперконкурентност, никой няма да се спре пред придобиването на влияние, отчете председателят на ЕК
Мнозина са онези, според които в живота им е настъпило затишие, а сме свидетели на динамични промени, мащабът на предизвикателствата трудно могат да бъдат осъзнати – беше време за лична равносметка, водехме важни дебати за споделените ценности. Ако трябва да анализирам състоянието сега – Европа се нуждае от душа и политическа воля. И Европа го постигна – в най-голямата криза от един век насам осигурихме ваксини за всички. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в декларация пред Европейския парламент, с която даде равносметка за постигнатото от ЕС през последните 12 месеца, както и приоритетите през следващата година.

"Решихме да работим заедно за инициатива NextGenerationEU. Работим заедно по Зелената сделка. Благодаря на колегите комисари, с огромната им подкрепа постигнахме заедно с парламента с 27-те страни членки и можем като Единна Европа да се гордеем с това. Все още не сме се справили с пандемията, мнозина продължават да скърбят. Има разбити сърца, прекъснати житейски истории, както и време,което не можем да върнем на младежите. Изправени сме пред предизвикателството възстановяването на Европа да не върви в равни темпове.

Урсула фон дер Лайен ще представи резултатите от работата на ЕК


Младите хора са убедени, че носим отговорност спрямо природата, загрижени са за бъдещето си, но и са решени, че искат по-добри условия за себе си. Европа ще бъде по-силна заради младите, които искат по-енергични действия. Това е духът, в който ще работим през следващите 12 месеца, заяви Фон дер Лайен.

"В условия на пандемия 1 година може да ни се стори много дълго време. Преди година не знаехме кога и дали ще разполагаме с безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Сега обаче над 70% от пълнолетните европейци са вече ваксинирани. Доставихме над 700 млн. дози ваксини на европейците. Доставихме и над 700 млн. дози на останалата част на света. Ние сме единствения регион в света, който постигна такива резултати. Пандемията е маратон. Постигнахме резултати, защото работихме като европейци. Имаме всички основания да сме уверени, но нямаме основания за самодоволство. Трябва да ускорим темпа на ваксинация по света. Това е един от най-значимите геополитически въпроси. Над 1 млрд. Евро са дадени за изграждане на производства за ваксинация в Африка. Това е инвестиция в солидарността", посочи тя.

ЕС постигна целта си: Ваксинира напълно 70 процента от населението

По думите ѝ, вторият приоритет е продължаване на усилията ни на европейски ниво. Има тревожни разлики във ваксинацията между отделните страни членки. Договорени са допълнителни дози, в случай че се налага трета доза, уточни тя.

"Третият приоритет е за по-голяма подготвеност в случай на следваща пандемия. Затова предложихме Европейски здравен съюз, който е близко до осъществяване. Предлагам да се учреди нова мисия за подготвеност в областта на здравеопазването, която да бъде финансирана с 50 млрд. До 2027 г. Така нито една болест няма да се превръща в пандемия в бъдещето. Това е най-добрата инвестиция. Разговорът по Европейския здравен съюз е изключителен напредък", посочи Фон дер Лайен.
 

БГНЕС



Над 600 млн. сертификати за ваксинация са били издадени в ЕС, разкри тя и посочи, че докато другите държави  са чакали, ЕС е действал.

"Ще инвестираме в технологиите от 5G. Трябва да работим върху изграждането на цифрови умения. Трябва силен акцент върху това.

Тя апелира отново ЕС да е сред лидерите на световно ниво.

Председателят на ЕК припомни как в пандемията европейците са стоели на балконите си всяка вечер и са аплодирали медиците, които са на първа линия в борбата срещу COVID-19. И заяви, че Европейският съюз ще даде още 250 млн. дози ваксини срещу COVID-19 на страни от третия свят. Досега ЕС е дарил 250 млн. дози.


Урсула фон дер Лайен даде заявка, че ЕС ще продължи да се бори срещу финансовите престъпления и данъчните системи.

Тя даде за пример, че ще се направят нужните структурни реформи в отделните страни членки, като например трудовия пазар в Испания, данъчната система в Дания, пенсионнат система в Словения.

"Нека 2021 години да бъде на младите хора, защото пожертваха много. Комисията е готова да преприеме действия, които са в резултат на Младежката европейска конференция".

Сред другите акценти се откроява и този за климатичните промени.

"Събитието от изминалото лято доказват нужда от действия с климатичните промени - наводненията в Германия и Белгия, пожарите в Гърция. Няма съмнения, че измененията в климата се дължат на човека. И тъй като се дължат на човека, можем ли да направим нещо по този въпрос. Да, планетата се затопля, засегнати сме негативно. Но можем да направим нещо. В Германия има рекорден брой електрически превозни средства. Има нова вълна на Баухаус, новите инжерени и архитектери се включват в нея. Новият Баухаус е европейски. Нашата цел е 55% намаляване на въглеродните емисии до 2030 годино. Ние сме водещата икономика в света, която представя нормативни актове, които работят за тази цел. Ще имаме по-чисти автомобили и самолети. По-големите климатични амбиции е с още по-големи социални амбиции, защото за този преход трябва фонд, който да се справи с енергийната бедност. Европа може да прави повече за кризата в природата и климатичните природа", посочи той.

Навлизаме в нова ера на хиперконкурентност, никой няма да се спре пред придобиването на влияние - дали е чрез ваксини, оръжие или технологии. Случилото се неотдавно в Афганистан е симптом на промяната , а не последица. Ние сме с афганистанския народ, с жените и децата, прокурорите  и журналистите и борците за свободни права. Жените съдии трябва да бъдат подпомогнати, просто защото са работели в правосъдието. Сега се крият от онези, срещу които са издавали правосъдие. ЕС трябва да помогне и в съседните държави. Със 100 млн. евро ще увеличим хуманитарната помощ в Афганистан.

Тя открои и проблемите с киберсигурността.

"Достатъчно с един лаптоп да нарушиш действието на демократични избори, дори със смартфон, може да нарушиш дейността и на мобилността. Затова ЕС трябва да е гарант на сигурността и Европа трябва да присъства. В много държави наши войници работят с лекарите, просветителите, пожарникарите, полицаите, можем да допринесем много за развитието на други части на света, можем да сътрудничим за изграждането на мир. Има нужда от екосистема за отбраната, но сега има от нещо повече - Европейски отбранителен съюз.

Сега трябва да се заемем и с липсата на политическа воля и ако тя се появи, можем да постигнем много на ниво на ЕС. На първо място да изградим основите за колективно взимане на решения. Това го наричам осъзнаване на ситуацията. Страните членки не си споделят информация за общи проблеми. Става въпрос и за споделяне на знания от полицията, космоса и от какво ли не - ЕС може да разполага с канали на познанието. Те съществуват, но трябва да изградим мостовете към тях. Информацията е там, но е раздробена. ЕС може да създаде Европейски център по ситуационно осъзнаване и информиране", посочи Урсула фон дер Лайен.

"Не можем да отговорим за отбрана без да говорим за киберсигурност. За това трябва да се заемем с киберзаплахите и да сме лидер в сферата за киберсигурността. Тука в Европа трябва да се създават инструментите за киберсигурността. Необходима е обща оценка на заплахите, общ подход, стратегическият компас ще бъде ключова стъпка. Уважаеми депутати, време е Европа да мине една крачка напред", призова тя.

Фон дер Лайен постави за цел и изграждането на повече и по-трайни партньорства. Като начало трябва да задълбочим сътрудничеството си със САЩ. ЕС и САЩ винаги са били по-силни заедно. Трябва да задълбочим и партньорствата ни и със Западните Балкани. Скоро ще представим и новия план за инвестиции в Западните Балкани. Инвестициите в Западните Балкани са инвестиции в бъдещето. Ще работим по-активно в рамките на Източното партньорство.

Добре е да се инвестира в свободната търговия по света, но не за сметка на достойнството и правата на хората. Много хора работят чрез принудителен труд. Ще въведем забрана за продукти, създадени с принудителен труд. Свободата и правата на човека не могат да са сметка за това.
 


Човешките права не са разменна монета. "Вижте какво стана и с границата на Беларус. С целенасочена атака пращат бежанци, трябва да подпомогнем на Литва и Латвия и съседните държави. Всяка държава трябва да работи за създаване на система за миграцията, посочи тя. Има много емоционални гледни точки по отношение на миграцията, но не е толкова трудно да намерим пресечни точки. Повечето европейци искат да се спре незаконната миграция, но същевременно трябва да приветстваме тези, които имат това право", разкри Фон дер Лайен.

Ще отстояваме ценностите на ЕС. Решенията на Съда на ЕС са със задължителен характер, ще следим за тяхното изпълнение. Докладите за върховенството на закона ще са с конкретни препоръки. В някои държави членки има тревожни събития. Диалогът трябва да се основава на конкретни цели. Предприехме решителни действия миналата седмица, ще предприемем и в бъдеще.

"Европейският бюджет е бъдещето, затова трябва да го защитаваме - всяко едно евро и цент. Когато става въпрос за инвестиция в бъдещето на децата ни, не трябва да позволяваме тези пари да потънат. Корупцията води до уронването на устоите на демокрацията. Когато отстояваме ценностите си, защитаваме свободата. Свободата да даваме израз на мислите си, да сме свободни означава и да не се страхуваме", посочи тя.

"Журналистите стават обект на заплахи. Някои биват бити и заплашвания, а някои са убивани, за съжаление. Петър де Врис, Ян Куцияк, тези хора платиха с живота си за правото на информация. Трябва да представяме за закрила за онези, които се борят за правото ни на информации. Медиите не са стопански субекти, затова е важно да работят в условия на независимост. Когато защитаваме свободата на медиите, защитаваме на демокрацията", коментира тя.

"Нека да направим Европа по-силна - да живее Европа!". С тези думи председателят на ЕК завърши близо едночасовата си реч.