/ iStock/Getty Images
Европейската комисия представи предложение до Световната търговска организация (СТО), на чиято основа да бъде улеснено производството на ваксини против COVID-19.

Предложението се представя дни преди очаквания призив от Европейския парламент патентите за производство на ваксините временно да отпаднат - мярка, срещу която възрази Германия. Комисията предлага да бъдат ограничени пречките пред износа на ваксини, производството да бъде увеличено, а използването на патентите да бъде улеснено в рамките на действащите правила на СТО.

Сърбия започва да произвежда руската ваксина Спутник V

Според ЕК доброволното прехвърляне на патенти е най-добрият подход в случая. Комисията настоява СТО да признае пандемията за извънредно обстоятелство, при което, ако се наложи, държавите да могат да предоставят право на желаещи производители да изработват ваксини и без споразумение с притежателя на съответните права. Предвиждат се два отделни режима - за производство по този начин на ваксини за употреба само в съответната държава, или и за износ.

Комисията настоява заради извънредните обстоятелства да бъде използвана законната възможност за отпадане на изискването за преговори с притежателите на патентите. ЕК предлага носителите на правата да бъдат обезщетявани за произведените без споразумение по патентите количества ваксини спрямо продажните цени на придобитите по този начин препарати.

Великобритания ще бъде първата голяма държава с колективен имунитет

В съобщение на ЕК председателят на комисията Урсула фон дер Лайен отбелязва, че ЕС досега е изнесъл половината от произведените количества ваксина против новото заболяване. Тя допълва, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящото следващата седмица заседание на Г-7. По нейните думи е необходимо ваксини да се произвеждат в повече държави.
БТА