Единна Русия с над 60% от гласовете в парламентарните избори
Единна Русия с над 60% от гласовете в парламентарните избори / снимка: БГНЕС
Партията "Единна Русия", чиято листа води президентът Владимир Путин, е получила 62,8 процента от гласовете на парламентарните избори в Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Според първите прогнозни резултати седемпроцентния праг са преодолели още три партии – Комунистическата партия на Руската федерация, събрала 11,5 на сто от гласовете, Либерално-демократическата партия на Русия, която има 10,6 процента, и лявата партия "Справедлива Русия", получила подкрепата на 7,1 на сто от избирателите.

Либералната руска опозиция остава извън Държавната дума, отбелязва Франс прес. Според първите данни от екзит пола за партията "Яблоко" са гласували 2,8 на сто, а за Съюза на десните сили - 1,6 на сто.

Гласовете, дадени за "Яблоко" и Съюза на десните сили, ще бъдат преразпределени сред първите четири партии. Така прокремълските "Единна Русия" и "Справедлива Русия" ще имат достатъчно голямо мнозинство от 348 места в 450-членната Дума, предаде Ройтерс, цитирайки прогнозните резултати на Общоруския център за изследване на общественото мнение. (ВЦИОМ).

Лидерът на "Единна Русия" Борис Гризлов оцени резултатите от изборите като успешен референдум в подкрепа на "плана Путин". "Владимир Путин победи в първия тур", каза Гризлов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той изтъкна, че съдейки по резултатите, "Единна Русия" ще има мнозинство в новия парламент. Гризлов отхвърли твърденията за изборни измами, предаде Ройтерс. Разбира се, че има нарушения, но те не оказват влияние върху окончателния резултат и по никакъв начин не го поставят под съмнение, изтъкна ръководителят на "Единна Русия".

Руската Компартия ще обжалва резултатите от парламентарните избори, без да чака окончателните резултати, тъй като смята, че има огромен брой нарушения, които надхвърлят допустимите норми, предаде РИА Новости.

Лидерът на Съюза на десните сили Никита Белих също заяви, че партията ще оспорва резултатите в съда, предаде ИТАР-ТАСС. Според оповестените досега частични резултати дясната партия не влиза в новия парламент, тъй като остава под 7-процентовата граница.

Последните данни за избирателната активност са от 15 ч. московско време, когато е била 54,8 процента, съобщи секретарят на ЦИК Николай Конкин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Това значи, че активността е била с почти 10 процента по-висока отаналогичния момент на предишните избори за Държавната дума през 2003 г.