/ Guliver/Getty Images
Американският сенатор Джон Маккейн обяви, че застава твърдо против отмяната на здравната реформа "Обамакеър", с което осъди на неуспех замяната й с нов законопроект.
 
Това е вторият път в рамките на два месеца, когато Маккейн заема противоположна на партията си позиция и бойкотира опитите на президента Доналд Тръмп да премахне реформата, въведена от администрацията на предшественика му Барак Обама.
 
Доналд Тръмп прикани Конгреса да отмени Обамакеър

"Не бих могъл с чиста съвест да подкрепя предложението Греъм-Касиди", обяви Маккейн, визирайки изготвения от съпартийците си Линдзи Греъм и Бил Касиди нов законопроект за здравеопазването.
 
"Вярвам, че можем да постигнем повече, ако работим заедно - републиканци и демократи, а ние дори не се опитваме да го сторим", каза още Маккейн в своето изявление само седмица преди крайния срок за гласуване на новата републиканската реформа.
 
Сенатът на САЩ отхвърли частичната отмяна на Обамакеър

Старшият американски сенатор и бивш кандидат за президент Джон Маккейн се завърна в Конгреса през юли, за да вземе участие в гласуването за отмяна и замяна на "Обамакеър". При това само седмица, след като 80-годишният конгресмен се подложи на операция за отстраняване на съсирек в лявото си око и се оказа, че тромбът е свързан с първичен мозъчен тумор, познат като глиобластом.

Протести в САЩ заради опита на Тръмп да отмени "Обамакеър" (ВИДЕО)  

И въпреки че ветеранът дипломат бе временно отстранен от Сената, за да се подложи на лечение, той подаде специална молба за разрешение от докторите си да се прибере във Вашингтон и да присъства на гласуването в Конгреса за отмяна на ключови разпоредби на текущата система за здравно осигуряване.
 
Републиканците държат 52 от общо 100 места в Сената. С всички демократи, противопоставящи се на отмяната на здравната реформа, Тръмп може да си позволи само два гласа "против" сред редиците си. Затова позицията на Маккейн се счита за ключова.
БТА