Сенатът на САЩ отхвърли законопроект за отмяна на редица ключови положения в програмата за здравно осигуряване
Сенатът на САЩ отхвърли законопроект за отмяна на редица ключови положения в програмата за здравно осигуряване / Guliver/Getty Images
Сенатът на САЩ отхвърли законопроект за отмяна на редица ключови положения в програмата за здравно осигуряване, разработена от предишния президент Барак Обама и известна като Обамакеър, съобщиха световните агенции.

Доналд Тръмп прикани Конгреса да отмени Обамакеър

В хода на гласуването, продължило чак след полунощ, 49 сенатори гласуваха за отмяната, а 51 - против. Гласовете се разделиха по партийна принадлежност, като републиканците гласуваха "за", а демократите - "против". Съдбата на документа беше решена от трима сенатори републиканци - Джон Маккейн, Лайза Мъркоуски и Сюзън Колинс, които се присъединиха към колегите си демократи.

Тръмп: Ще сложим край на "Обамакеър"

Републиканците в Сената представиха текста от осем страници само часове преди гласуването, отбелязва Ройтерс. Мнозина сенатори от Републиканската партия признаха, че всъщност не искат частичната отмяна да бъде приета, и се въздържаха да я подкрепят, преди да получат гаранции от председателя на Камарата на представителите Пол Райън, че членове на двете камари ще могат да съставят специална комисия, която да изработи ново законодателство.

Протести в САЩ заради опита на Тръмп да отмени "Обамакеър" (ВИДЕО)

Лидерите на републиканците в Сената заявиха, че предложеният вчера законопроект е бил просто начин да се поддържа живо обещанието още отпреди седем години да отменят и заменят Обамакеър с друго законодателство, което беше и водещо предизборно обещание на президента Доналд Тръмп.

Сенатът вече отхвърли други два големи законопроекта тази седмица, които щяха да отменят или заменят закона на Обама за здравното осигуряване, след месеци наред работа над двата текста, припомня агенцията.
БТА