Държавният департамент: Контрабандата остава проблем в България
Държавният департамент: Контрабандата остава проблем в България / netinfo

Значението на България при прането на пари произтича от географското й положение, относително добре развития й в сравнение с останалите балкански страни финансов сектор и хлабавия регулаторен контрол. Това твърди американският Държавен департамент в годишния си доклад за търговията с наркотици в света, чиято втора част е посветена на прането на пари и финансовите престъпления. В текста, поместен на уебсайта на Държавния департамент, пише, че страната ни не е нито важен регионален финансов център, нито офшорен такъв.

Въпреки че България е важна транзитна държава за наркотиците за Западна Европа, не е ясно дали наркотрафикът е източник номер едно на приходи за организираната престъпност и за последващо пране на пари в страната, отбелязва се в доклада. Като източници на значителни печалби за организираната престъпност в нашата страна, предразполагащи към изпиране на пари, са посочени още финансовите престъпления, трафикът на хора и други. Данъчните измами също са широко разпространени в България, пише Държавният департамент.

В текста се обръща внимание на големия брой физически нападения срещу официални представители и журналисти, които предизвикват организираната престъпност. Контрабандата остава проблем в България и е поддържана от връзки с финансовата система, пише още Държавният департамент.

В текста се отбелязва, че макар фалшифицирането на пари, ценни книжа и документи за самоличност традиционно да представлява сериозен проблем в страната ни, съвместните усилия на българското правителство и американското разузнаване са допринесли за намаляване на фалшификациите през последните години. Няма индикации българските финансови институции да са замесени в транзакции на пари от наркотрафик, при които са превеждани значителни суми в американски долари или които засягат Съединените щати по някакъв друг начин, пише още в доклада.

Държавният департамент обръща внимание на приетите законодателни промени, които са в съответствие с международните стандарти в борбата срещу прането на пари. Хлабавото им прилагане обаче продължава да създава проблеми, подчертава се в текста.