/ Thinkstock/Getty Images
Позицията на президента на САЩ за глобалната търговия "Америка на първо място" засегна Руанда, посредством налагането на мита върху износа на дрехи от малката източноафриканска страна.
Спорът се върти около един малко известен внос, на дрехи втора употреба, и твърдата воля на Руанда да не се отказва от борбата.

Кога започна спорът?

През март тази година САЩ дадоха на Руанда 60-дневно предизвестие, че ще анулират правото на страната, която няма излаз на море, да им продава дрехи без мита.

Защо Руанда забрани вноса на дрехи втора употреба?

Идеята е да бъде защитена зараждащата се текстилна промишленост. Много африкански страни някога са се отличавали с жизнеспособен текстилен сектор. Десетилетията на лошо управление, нестабилност и нараснала глобална конкуренция обаче взеха своя дан.

Това може да се види в Гана, където изследване установи, че пазарната либерализация през 80-те години на 20-и век е довела до рязко намаляване на работните места в текстилната промишленост - от 25 000 души през 1977 г. до едва 5000 през 2000 година.

В България: Откъде идват и през какъв контрол минават дрехите втора употреба?

Кения е имала половин милион текстилни работници преди две десетилетия. Днес броят им се измерва в десетки хиляди.

Дрехите втора употреба са един фактор за почти пълния колапс на текстилната промишленост в Африка южно от Сахара. Западните дрехи масово производство са толкова евтини, че местните фабрики и самонаети шивачи са неконкурентноспособни.
Правителствата на източноафриканските страни твърдяха, че вътрешното търсене на дрехи местно производство е задушавано от евтиния внос втора ръка.
И така, през 2015 г. държавите от Източноафриканската общност (ИАО) обявиха, че ще забранят дрехите втора употреба от 2019 година.
В случая с Руанда правителството обяви, че носенето на такива дрехи е унижение за народа на страната.

Руанда повиши през 2016 г. митата върху вноса на дрехи втора употреба от 0,20 до 2,50 долара за килограм. Крайната цел е този внос постепенно да изчезне.
Правителството се надява, че този ход ще помогне на местната текстилна промишленост и ще създаде над 25 000 работни места.

Защо това обезпокои САЩ?

Всичко започна, когато търговска организация в САЩ подаде жалба в офиса на американския търговски представител.

Сдружението, наречено Асоциация на вторичните материали и и рециклиран текстил е изчислило, че забраната на дрехи втора употреба от страна на ИАО може да струва загубата на 40 000 работни места в САЩ и на 124 милиона долара пропуснат износ.

Кения, Уганда и Танзания дадоха на заден ход от предложената забрана на дрехите втора употреба.

Въпреки че САЩ не са най-големият пазар за руандийския износ, този ход може да навреди на страната, заяви пред Би Би Си Флори Лайзър, бивш американски помощник-търговски представител за Африка.

Истинският печеливш в този спор ще бъде Китай, твърдят експерти. Китайският износ на евтина конфекция за Източна Африка възлиза на 1,2 милиарда долара, според изследването на USAID.

Тази сума далеч надхвърля стойността на вноса на дрехи втора употреба, които сега са купувани от най-бедните 40% от населението на Източна Африка.

Какво мислят руандийците за това?

Някои руандийци не се вълнуват от твърдата политика на правителството си. Над 22 000 души са били заети в сектора с дрехите втора употреба в Руанда през 2016 г. и той е възлизал на 17 милиона долара. Тази екосистема изпитва затруднения след забраната, наложена от президента Кагаме.
БТА