/ БГНЕС, архив
Причината - протест срещу официалната руска позиция относно Втората световна война
Литовският президент Гитанас Науседа отказа днес израелската покана да присъства на церемониите по повод годишнината от освобождаването на нацисткия концлагер Аушвиц, както направи и неговият полски колега в знак на протест срещу руското становище за Втората световна война, предаде Франс прес.

Говорител на президента Науседа каза, че Литва ще бъде представлявана в Ерусалим от председателя на парламента и отказа да даде подробности за причините, накарали държавния глава да отмени в последната минута посещението си.

Нанси Пелоси посети Аушвиц в навечерието на годишнината от освобождаването му

Планирано е президентът Науседа да присъства на 27 януари на церемонии по повод 75-ата годишнина от освобождаването на бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц в Южна Полша, допълни говорителят.

Литва се присъедини към Полша в осъждането на руския президент Владимир Путин за това, че омаловажава значението на тайния германско-съветски пакт, според който двете сили си поделят Източна Европа в началото на Втората световна война.

Наскоро Путин и други висши руски представители обвиниха Полша, че носи отговорност за избухването на войната, което Варшава и западните й съюзници отхвърлиха като ревизионизъм.
 
БТА