RAF Menwith Hill, Великобритания
RAF Menwith Hill, Великобритания / Guliver/Getty Images
Нашата планета е пълна с тайни места, за които или не сме чували, или не можем да посетим, защото достъпът до тях е строго ограничен.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА МЕСТАТА, КОИТО НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ

Представяме ви 9 места, които ние простосмъртните никога няма да посетим:

RAF Menwith Hill, Великобритания

Един от най-добре пазените обекти във Великобритания. Намира се в северен Йоркшир и представлява най-голямата радарна система за електронен мониторинг в света. Комплексът предоставя денонощна комуникационна поддръжка на британските и американски военни, както и на съответните разузнавателни служби. Ако някъде по света започне военна операция или бъде изстреляна ракета, специалистите там първи ще научат за това. Мрежата е създадена за наблюдаване на военната и дипломатическа дейност на Съветския съюз и Източния блок по време на Студената война. Сега се занимава с терористични заплахи.

Архивите на Ватикана

Архивите на Ватикана са едно от най-добре охраняваните хранилища в света и е напълно затворено за външни хора. Учени казват, че там се съдържат знания, чиито потенциал на стойност минава всички златни хранилища по света. Единственото нещо, което е доказано със сигурност, е, че там държат книги, които са от огромно значение за християнската вяра. За да ограничи конспиративните теории и да докаже несъстоятелността им, ежегодно във Ватикана се допускат хиляди учени от цял свят за изследвания по различни теми, но само до предварително заявени документи и да ги разгледат само в присъствието на служител на архива. Информация относно други предмети, книги и документи не се дава на никого.
Зона 51 в САЩ, Невада

Американската база, която се намира в щата Невада, е една от най-известните, но и забранена за посещение места. Пази се от въоръжени войници, които имат право да стрелят, ако преминете границата й. Има много спекулации относно това каква е основната дейност на базата. Някои казват, че там тестват нова военна техника, която е топ секретна. Други твърдят, че е интергалактически хъб, където се срещат различни космически цивилизации и се определя бъдещето на земята.

Межгорие

Межгорие е затворен град в Русия, който се намира в южната част на Урал. Смята се, че там живеят хора, работещи в строго секретния комплекс под планината Ямантау. Градчето съществува от 1979 година. Според догадки върхът на тази планина е огромен таен ядрен комплекс или бункер. Руснаците дават много и различни обяснения за връх Ямантау. Някои от тях са, че е мина, руска съкровищница, склад за провизии и бункер за опазването на лидерите в случай на ядрена война.

Иля де Кеймада Гранде - Змийският остров

Забраненият остров Иля де Кеймада Гранде се намира край бреговете на Бразилия, на 32 километра от бреговете на Сао Пауло. Той е дом на 4000 от най-смъртоносните змии на планетата, сред които и златната усойница. Отровата им е толкова силна, че може да разтопи човешка плът. С решение на правителството е забранен за посещения като опасно за живота място. Достъп до Иля де Кеймада Гранде имат само няколко учени, които всяка година изследват змиите там. Военноморският флот на Бразилия също може да посещава опасното място, за да поддържа фара на острова, построен през 1909 година.
Международното семехранилище, Шпицберген, Норвегия

Международното семехранилище в Свалбард (Шпицберген). Това е тунел-хранилище, създаден под егидата на ООН. В него се съхраняват безопасно образци от семена на основните селскостопански култури, съществуващи по света. Собствен отсек в семехранилището има всяка страна. Задачата е да се предотврати унищожение на семената в резултат на евентуална глобална катастрофа.

Трезорът на Кока Кола

Рецептата на Кока-Кола е може би най-известната търговска тайна на света. Тя се съхранява в собствен трезор и въпреки че никой не може да влезе в него, той привлича хиляди туристи годишно. Легендите разказват, че само няколко човека я знаят.
Остров Груинард

През 1942 г. британското правителство купува шотландския остров Груинард за тестване на биологични оръжия - по-специално антракс.

По време на експеримента е установено, че антраксът замърсява територията, на която е разпръснат, за дълъг период от време, което води до смърт на населението в 95% от случаите. До 1980 г. островът е едно от най-смъртоносните места на планетата. През 1986 г. учените най-накрая започват "прочистването" му, като той е обявен за безопасен през 1990 г. Въпреки това никой не се установява там. Експертите предупреждават, че спорите на антракса остават в почвата на острова, което означава, че тя няма да бъде подходяща за живот в продължение на стотици години.

Стая 39

Това е място, което се намира в Северна Корея и се говори, че представлява личен склад за валута – долари и евро, на лидера на държавата. По непотвърдена информация там има налични около 5 млрд. евро като стойност на банкноти от различни валути. Смята се, че тези пари се използват от правителството на Северна Корея за незаконни сделки с оръжия и наркотици. Стая 39 се намира в сградата на управляващата партия в Пхенян, близо до самия дом на лидера Ким Чен-ун. В нея се допускат само няколко човека от партията, а достъпът й е абсолютно забранен за външни лица. Американците смятат, че оттам идват и парите за направата на ядрено оръжие.