Разработили са устройство към дръжките за отваряне с лакът
Двама млади дизайнери от Великобритания изобретиха приспособление, с което да  се отварят врати, без да се  докосват дръжките. Целта е максимално да се избегне физическият контакт с опасните повърхности, разказва NOVA.

Идеята хрумва на младия архитект Иво Тедбъри, след като си дава сметка колко общи повърхности, върху които живее вирусът, сме принудени да докосваме всеки ден.

Доколко и как трябва да дезинфекцираме покупките от магазина

Живея в жилищен блок и бях силно разочарован от броя на вратите между моя апартамент и външния свят. Ако излезете до близкия квартален магазин може да се окажете със замърсени ръце само за 30 секунди. И тогава се замислих – как с уменията, които имам, мога да предотвратя този досег с ужасно много врати”, обясни архитектът и дизайнер Иво Тедбъри.

Мъжът бързо разработва 3D проект и споделя идеята с колегата си от школата по архитектура в Бартлет-„Фреди Хонг”. Така двамата се заемат да помогнат в битката с COVID-19 с това, в което са най-добри.

„И двамата имаме достъп до 3D принтери, така че да може да изпробваме дизайна доста бързо. Фреди свърши чудесна работа в оптимизирането на дизайна за бърз печат и окончателен монтаж. Без да сме медици или участници на фронтовата линия, с радост се опитахме да помогнем в борбата с коронавируса по други начини”, допълни Тедбъри.

3D проектът бързо оживява и двамата успяват да създадат различни приспособления към дръжките на вратите за „свободни ръце”. Отпечатването на всяко устройство отнема по-малко от 3 часа, след което за около 30 секунди може да се монтират адаптерите към вратите в домовете ни, офиса и дори в магазини, аптеки и банки. Така може да се намали до минимум опасността от разпространение на вируса във всекидневието.

Google ни показва как да си мием ръцете (ВИДЕО)

„Става въпрос за пластмасов адаптер, който се прикрепя към стандартна дръжка на вратата с помощта на две кабелни връзки. Така можете да отворите вратата с лакът, без да се налага да докосвате дръжката. Просто закачате вратата с предмишницата, като избягвате всякакъв допир и контакт със самата дръжка. Нашата цел е да променим обкръжаващата среда и най-вече поведението на хората”, каза още архитектът.