/ ThinkStock/Getty Images
Световният гигант Google днес отдава почит на една от най-знаковите фигури в медицината – д-р Игнац Земелвайс. Чрез специален doodle, в който той е главен герой, ни показват колко е ценна хигиената, как и защо е толкова важно да се мият ръцете.

Д-р Зeмeлвaйc ce прoчувa c прилaгaнeтo нa aнтиceптичнитe мeтoди, кoитo ceриoзнo ca oгрaничили рaзпрocтрaнeниeтo нa зaрaзи и ca cвeли дo минимум cмъртнитe cлучaи.

През 1847 г., опитвайки се да разбере причините на следродовата треска (сепсис) у много родилки (особено в болниците, където смъртността при раждане от 30 – 40 и даже 50% много превъзхожда смъртността в домашни условия), той предполага, че инфекцията се донася от инфекциозното и патологоанатомичното отделения на болниците. Лекарите по онова време често практикуват в патологоанатомията, веднага след което отиват да израждат, изтривайки ръцете си само с носни кърпи.



Открива, че случаите на родилна треска в акушерските клиники намаляват драстично след почистване на ръцете на персонала преди манипулация.

През 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция и измиване на ръцете на работещите в акушерските клиники и отделения с помощта на разтвор на хлорна вар. Благодарение на това смъртността сред родилките и новородените пада повече от 7 пъти – от 18 до 2,5 %.

Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртността до равнище под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по онова време. Измиването на ръцете също е отхвърлено. Земелвайс не успява да предложи приемливо научно обяснение на своето откритие. На 30 юли 1865 г. Земелвайс дори е вкаран с измама в лудница.

Разкрива измамата, опитва да избяга, но е заловен от персонала, жестоко пребит и наранен. Умира след 14-дневен престой в лудницата от септицемия на 47-годишна възраст на 13 август 1865 г.

Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом е превърнат в Музей на историята на медицината.