Дилма Русеф защити свободата на пресата
Дилма Русеф защити свободата на пресата / снимка: Reuters

Президентът на Бразилия Дилма Русеф защити свободата на словото и подчерта, че предпочита шумотевицата на пресата пред мълчанието на диктатурите, предаде АФП.

Изказването си Русеф, която беше измъчвана по време на бразилската диктатура заради участието си в съпротивата, направи на церемония по връчване на награди за защита на правата на човека. Президентката подчерта, че предпочита понякога прекалено болезнения шум на свободната преса, пред диктатурното мълчание. Изказването й последва шумно отразените в медиите корупционни скандали, разтърсили правителството й.

През януари Русеф ще отбележи една година на власт. През тази година тя загуби седем министри. Шест от тях бяха обвинени в отклоняване на държавни средства. Седмият подаде оставка след критики към  други министри, пише БТА.

Последният министър, подал оставка заради корупционен скандал, беше Карлуш Лупи, отговарящ за труда и заетостта. От няколко дни медиите коментират предполагаема търговия с влияние и внезапното забогатяване на друг министър - Фернанду Пиментел, отговарящ за развитието, външната търговия и промишлеността.