Девет години от смъртта на лейди Даяна
Девет години от смъртта на лейди Даяна / netinfo

Литургии в памет на лейди Даяна бяха отслужени днес във Великобритания по повод деветата годишнина от смъртта й. Стотина почитатели на принцесата положиха цветя пред оградата на двореца Кенсингтън в Лондон, в който тя живееше след развода си с принц Чарлз.

Пред палата се събраха членовете на асоциацията "Кръгът на Даяна". Те призоваха догодина, когато се навършват 10 години от смъртта на принцесата, 31 август да бъде отбелязан по по-специален начин. От офиса на британския престолонаследник принц Чарлз съобщиха, че принцовете Уилям и Хари ще отбележат годишнината от смъртта на майка си по подобаващ начин и в семейна обстановка. Самият Чарлз е със съпругата си Камила в шотландския замък Балморал.

Девет години след смъртта на принцесата, във Великобритания все още има привърженици на тезата, че Даяна e била убита, а не е загинала при обикновена катастрофа в Париж.

Всеки понеделник британският вестник "Дейли експрес" публикува нови предполагаеми доказателства за убийството на Даяна. В брой от декември 2005 г. изданието пише за отрова, с която е умъртвена принцесата. През януари тази година говори за командоси, които са убили принцесата.

Принцеса Даяна загина при автомобилна катастрофа в тунела Алма под река Сена в Париж на 31 август 1997 г. Франция и Великобритания направиха две разследвания на причините, довели до смъртта на принцесата. Френското разследване заключи, че шофьорът на колата, с която е пътувала Даяна - Анри Пол, е загубил управлението над возилото, докато се е опитал да избяга от преследващи го папараци и това е причинило катастрофата. Стана ясно, че той е шофирал под влияние на алкохол и на медикаменти.

Британското разследване още не е приключило. То се ръководи от бившия шеф на Скотланд ярд лорд Джон Стивънс, който отлага финала му непрекъснато по най-различни причини.