Десетки жертви при атентати в Пакистан, Афганистан и Ирак
Десетки жертви при атентати в Пакистан, Афганистан и Ирак / снимка: Reuters

Най-малко 16 души бяха убити при атентат с кола бомба в пакистанския град Дера Гази Хан в провинция Пенджаб, съобщи Ройтерс. Трийсетина са ранените при нападението, извършено на оживен пазар в града, разположен на 500 км югозападно от Исламабад, уточнил началникът на местната полиция. Взривът оставил огромна яма и разрушил няколко магазини и къщи, сред които на местен политик, предаде Асошиейтед прес.

Петима души бяха убити при експлозия в офиса на хуманитарна организация в Южен Афганистан, съобщи ИТАР-ТАСС. Една от жертвите е чуждестранен гражданин, чиято националност засега не се уточнява. Взривът проехтя в централата на организацията в град Гардез, провинция Пактия. По-рано при атентат в центъра на Кабул загинаха най-малко 8 души и 40 бяха ранени. Сред убитите е секретарят на първия вицепрезидент на Афганистан Ахмад Зиа Масуд, брат на покойния генерал Ахмад Шах Масуд. Генералът, бивш военен лидер на антиталибанската коалиция, бе убит при терористичен атентат през септември 2001 г. Нападението бе извършено от атентатор камикадзе с кола бомба, който се вряза в посещавания от чужденци хотел "Хитал" в централен дипломатически квартал на Кабул. В афганистанската столица се провежда конференция, посветена на борбата с корупцията, на която ще присъства президентът Хамид Карзай.

Няколко нападения с коли бомби бяха извършени срещу църкви в северния град Мосул. Загинаха четирима души и най-малко 40 бяха ранени, съобщи Ройтерс. Първият взрив проехтя в двора на църква в западната част на Мосул, където шест години след американската инвазия престрелките, експлозиите и отвличанията са често явление. Втората кола бомба избухна около 10 минути след първата, когато на мястото се бяха струпали хора. В северната част на града автомобил с експлозиви се взриви близо до друга църква, изпочупвайки прозорците и вратата на храма. При експлозията няма ранени. Християнското малцинство в мултирелигиозния и мултиетнически Мосул в миналото бе мишена на чести нападения. Смята се, че градът е една от последните крепости на сунитската групировка Ал Каида. Насилието в Мосул поставя под въпрос сигурността в Ирак в бъдеще предвид плановете за изтегляне на американските сили следващото лято и наближаващите националните избори през март.