Десетки жертви и ранени при атентат с кола бомба в Могадишу
Десетки жертви и ранени при атентат с кола бомба в Могадишу / БГНЕС
Най-малко 39 души загинаха и около 50 бяха ранени при самоубийствен атентат с кола бомба в столицата на Сомалия Могадишу, предаде Ройтерс, като се позова на представител на местните власти. Агенцията отбелязва, че атаката е била извършена броени дни след избирането на новия президент на страната.

Здравни източници съобщиха за 39 загинали. В местна болница са били приети 47 ранени.

Атентаторът самоубиец взривил управляваната от него лека кола с експлозиви на пазар.
 

Десетки жертви и ранени при атентат с кола бомба в Могадишу
БГНЕС

Това е първият по рода си атентат в Могадишу след избирането на 8 февруари на новия сомалийски президент Мохамед Абдулахи Мохамед, наричан Фармаджо, отбелязва Франс прес. Две деца бяха убити при минометен обстрел в столицата в четвъртък - деня, когато Фармаджо встъпи официално в длъжност.

До момента никой не е поел отговорност за атаката. Сомалийските власти по принцип приписват такива нападения на ислямистката групировка Аш Шабаб. Тя бе прогонена от Могадишу през 2011 година, но продължава да контролира обширни райони в провинцията.
 

Десетки жертви и ранени при атентат с кола бомба в Могадишу
БГНЕС

В аудиозапис, разпространен в неделя, командир от Аш Шабаб разкритикува остро Фармаджо, предаде Асошиейтед прес.

Шейх Хасан Якуб нарече новия сомалийски президент, който има и американско гражданство, "вероотстъпник". Спомнете си колко вреди нанесе на сомалийците Фармаджо като премиер през периода 2010-2011 г., призова той.

Сомалийският президент Мохамед Абдулахи Мохамед, наричан Фармаджо, встъпи в длъжност на 8 февруари
БГНЕС, архив

БТА