Десетки чужденци са жертви на атаките в Буркина Фасо
Десетки чужденци са жертви на атаките в Буркина Фасо / БГНЕС, архив

Голяма част от жертвите при терористичните атаки в столицата на Буркина Фасо - Уагадугу, са чуждестранни граждани.

Сред загиналите са шестима канадски граждани, съобщава Ройтерс. "Изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования на членовете на семействата, приятелите и колегите на жертвите. Оказахме съдействие на органите на Буркина Фасо в разследването на това ужасно престъпление", заяви премиерът Джъстин Трюдо.

Сред 29-те загинали при атаките са също двама швейцарци, потвърди швейцарското външно министерство. Единият от загиналите швейцарски граждани е бивш член на местния парламент в кантона Вале, а другият е бивш директор на пощенска служба.

При нападението са загинали и четирима граждани на Украйна, включително 9-годишно дете. Министърът на външните работи Павло Климкин съобщи в Twitter, че става въпрос за цяло семейство - трима възрастни и едно дете.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби потвърди, че сред убитите е и един американец - Майкъл Джеймс Ридъринг.

Още вчера беше съобщено, че сред жертвите на бунтовническата атака срещу столицата Уагадугу има и двама французи и един холандец.

Броят на загиналите при терористичните атаки в столицата на Буркина Фасо нарасна на 29. Според министър по въпросите на териториалната администрация, децентрализация и националната сигурност Симон Компаро, около 30 души са ранените.

Отговорност за атаката срещу хотел "Сплендид" и кафене "Капучино" в Уагадугу пое радикалната групировка Ал-Кайда в Ислямския Магреб. Правителството на Буркина Фасо обяви от неделя тридневен траур за жертвите на атаките на екстремистите в Уагадугу.

Източник: БГНЕС