Френските власти извозиха днес с автобуси всички непридружени деца - общо 1616 - от мигрантския лагер в Кале, известен като "джунглата", заради окончателното му ликвидиране. Те бяха откарани в приемни бежански центрове в различни райони на Франция, предаде АП.

Лагерът "Джунглата" в Кале вече е напълно разрушен

Операцията с участието на 38 автобуса продължи цял ден. Тя е част от едноседмичната одисея по закриването на мигрантския лагер, станал нарицателен с мизерните условия на живот в него. Остава да бъдат преместени само около 300 души - жени и техните деца, които ще бъдат извозени до центрове за семейно настаняване утре.

След това в лагера, в който допреди два месеца живееха над 10 000 души, няма да остане никой. Екипи по чистотата още вчера довършиха разрушаването на примитивните постройки в лагера, някои от тях бяха направо изгорени.

Лондон дава милиони да запази граничните проверки в Кале (ВИДЕО)

Разрушаването на лагера слага край на надеждите на хилядите му обитатели да се доберат до Великобритания, която е от другата страна на Ламанша срещу Кале. Лондон категорично отказа да ги приеме, като склони да допусне само неустановен засега брой непридружени деца и такива, които имат роднини на Острова.

Франция изсели всички мигранти от „Джунглата“ край Кале

Във всеки от автобусите с децата днес имаше по двама служители на британското вътрешно министерство. Те ще проучат досиетата на непълнолетните мигранти, много от тях със семейни връзки във Великобритания, за да решат кои от тях отговарят на условията за приемане на Острова.

Досега Лондон е приел малко над 300 мигранти от Кале и е под натиск от Париж да приеме повече.

Източник: БТА