Великобритания ще вложи до 40 млн. евро, за да запази граничните си проверки в Кале и да си гарантира, че мигрантският лагер "Джунглата", който е в процес на разтуряне, ще остане затворен, съобщи британският вътрешен министър Амбър Ръд, цитирана от АФП.

От началото на октомври във Великобритания са приети близо 200 непълнолетни от "Джунглата", включително 60 момичета, за част от които имаше опасност да бъдат експлоатирани сексуално, каза Ръд.

Министърът допълни, че още няколкостотин непридружени непълнолетни от общо 1300, живеещи в лагера, ще бъдат посрещнати във Великобритания през следващите три седмици.

Сблъсъци в бежанския лагер „Джунглата” във френския град Кале

и още: Мигранти замеряха полицаи с камъни в "Джунглата" в Кале (СНИМКИ/ВИДЕО)

Обединеното кралство ще приеме всички непридружени непълнолетни от Кале, за които се установи, че имат роднини във Великобритания. Британските власти се ангажираха също да проучат досиетата на непридружени непълнолетни, които нямат близки там, но в чийто интерес би било да бъдат допуснати в страната, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Уроци от Джунглата

Двамата министри дадоха тези изявления в първия ден от операцията по евакуация на огромния бидонвил в Кале. До края на деня от лагера бяха изведени 2318 мигранти, на които бе осигурен подслон другаде.

Източник: БТА