Дания отменя постоянния митнически контрол на границите
Дания отменя постоянния митнически контрол на границите / снимка: Reuters

Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит заяви, че нейното правителство ще отмени наскоро подновения постоянен митнически контрол на границите. "Правителството ще се бори ефективно с трансграничната престъпност в рамките на Шенген", добави тя.

Консервативното правителство на Ларс Расмусен, въведе през май, под натиска на популистката формация Партия на датския народ /(Dansk Folkeparti)/ постоянен митнически контрол по границите на страната, припомня БГНЕС. Това предизвика критични реакции от страна на европейските й партньори, според които това е нарушение на принципа за свободно предвижване в шенгенското пространство.

Европейската комисия приветства със задоволство новината на датското социалдемократическо правителство, че се отказва от постоянния митнически контрол по датските граници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Приветствието изрази Микеле Черконе, говорителят на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом дела. Той припомни, че мярката на предходното правителство беше породила много съмнения и безпокойство.

ЕК коментира и решението на новото датско правителство да организира референдум, за да позволи на датчаните да решат дали искат да участват в общата европейска политика за вътрешни работи и правосъдие. Дания сега не участва в тази политика. Според комисията решението е значимо развитие в тази насока.