Дамаск потвърди, че ще участва в конференцията „Женева-2”
Дамаск потвърди, че ще участва в конференцията „Женева-2” / снимка: Guliver/Getty Images

Сирийското правителство официално е потвърдило, че ще участва в предстоящата мирна конференция „Женева-2”. Това съобщи пред журналисти заместник-генералния секретар на ООН Фархан Хак, предаде ИТАР-ТАСС.

Сирийската делегация на конференцията, която ще започне на 22 януари в швейцарския град Монтрьо, ще се ръководи от външния министър Уалид Муалем. Дамаск е уведомил писмено генералния секретар на световната организация, че ще участва в мирната конференция.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери прикани сирийската опозиция да участва в мирната конференция, която започва следващата седмица в Швейцария, предадоха световните агенции. „Преди утрешното заседание, на което Националната коалиция на сирийската опозиция ще реши дали да участва в мирната конференция в Женева, САЩ призовават за положително гласуване”, каза Кери.

Сирийската национална коалиция е главната организация на сирийската опозиция в изгнание. Тя е раздирана от вътрешни спорове дали да участва в мирната конференция и се очаква утре да вземе решение по този въпрос. Опозицията иска конференцията да доведе до договаряне на преходно правителство, а президентът Башар Асад да напусне властта. Правителството отхвърля това искане и казва, че Асад може да се кандидатира за нов мандат.