Ципрас скастри Брюксел: ЕС не помага на страните, приемащи мигранти
Ципрас скастри Брюксел: ЕС не помага на страните, приемащи мигранти / снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че всички европейски държави трябва да обединят усилията си, за да се справят с разрастващата се миграционна криза, и призова Европейския съюз да помага повече на страните, които поемат основния приток, предаде Ройтерс.

"Гърция е първата приемна страна, а Европа, за съжаление, не предприе стъпки за защита на приемните страни от миграционната вълна, която достигна неконтролируеми размери", заяви Ципрас, след като пое поста от служебния премиер Василики Тану.

Европа трябва да се заеме с общ, европейски проблем и да подели отговорността между всички страни в съюза, отбеляза той.

Ципрас положи клетва като премиер в разрез с установена практика

Вчера лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател на Гърция, след като в неделя крайно лявата партия спечели за втори път тази година парламентарни избори в страната.

СИРИЗА ще управлява с крехко мнозинство, предстоят тежки реформи

След предсрочния вот СИРИЗА ще има 145 места в парламента на страната, което е почти два пъти повече в сравнение с опозиционната „Нова демокрация", която ще има 75.

Ципрас си осигурява крехко мнозинство в 300-местния парламент благодарение на партията „Независими гърци", която ще има 10 депутати.

Източник: БТА