Ципрас положи клетва като премиер в разрез с установена практика
Ципрас положи клетва като премиер в разрез с установена практика / снимка: БГНЕС

Лидерът на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател на Гърция, съобщи Ройтерс. Ципрас положи гражданска клетва за вярност към гръцката конституция - в разрез с общоприетата практика, при която церемонията обикновено се извършва в присъствието на религиозни лидери.

Той спечели втори премиерски мандат след победата на предсрочните парламентарни избори вчера.

СИРИЗА ще управлява с крехко мнозинство, предстоят тежки реформи

СИРИЗА победи на провелия се в неделя вот - втория за по-малко от осем месеца. Партията на Ципрас получи 35,46% от гласовете и ще разполага със 145 места в новия парламент. Нейният главен конкурент, консервативната „Нова демокрация" спечели 28,09% или 75 места.

СИРИЗА съставя правителство със своя стар коалиционен партньор - дясната партия „Независими гърци" на Панос Каменос. Тя получи 3,69% и ще има 10 мандата. Така бъдещата управляваща коалиция ще разполага с крехко мнозинство от 155 депутати в 300-местния парламент.

Юнкер към Ципрас: Новото правителство да се придържа към реформите

Правителството на Ципрас трябва да проведе важни реформи, за да може страната да получи парите от Третия финансов пакет, който беше договорен през лятото с международните кредитори. Той възлиза на сумата от 86 милиарда евро.