/ iStock/Getty Images
Тропическият циклон Сарай причини смъртта на двама и остави над 2 500 души без дом, съобщава БТА. Потърпевшите се нуждаят спешно от подслон, въпреки че опустошителната буря се отдалечава бавно от Фиджи.

Циклонът повреди къщи, нанесе щети на посеви и дървета, прекъсна електричеството и предизвика отмяната на няколко международни полета, възпрепятствайки почиващите да посетят островната държава.

Тайфун удари Филипините, хиляди са евакуирани

Директорът на Националната служба за управление на бедствията Васити Соко заяви, че 18-годишен студент се е удавил край остров Кадаву.

"Смята се, че мъжът е бил пометен от силни течения, когато е плувал с приятелите си", каза тя.

Тялото на 40-годишен мъж е намерено в неделя край бреговете на главния остров Вити Леву, ден, след като той е бил пометен от силни течения при преминаване на река.



Друг човек е на интензивно лечение в болница, след като бе ударен от падащо дърво.

Соко каза, че в разгара на бурята е имало 2538 души, събрани в 70 центъра за евакуация, въпреки че до неделя вечерта 500 от тях са си тръгнали, за да се завърнат у дома.

Електричеството бе възстановено до 80 процента в столицата Сува, но енергийната компания Energy Fiji Limited заяви, че възстановяването на доставките във всички райони на Вити Леву може да отнеме седмица.

Сарай, поддържайки ветрове до 150 километра в час (93 мили в час), се движеше на изток и се очакваше да премине над Тонга в новогодишната нощ.