Студент по спортни науки от Мадрид изнесе нагледна лекция по спортсменство на триатлона в Сантандер
Студент по спортни науки от Мадрид изнесе нагледна лекция по спортсменство на триатлона в Сантандер / IStock
Спортът, макар все по-комерсиализиран и професионален, не е война на живот и смърт, а възможност да достигнеш до границата на възможностите си – физически и духовни. За това напомни човешкият жест на млад испански триатлонист – 21-годишния Диего Ментрида, който спортсменски отстъпи на своя британски съперник третото място на триатлона в Сантандер.

Броени метри преди финала след 1,6 км плуване, 36 км колоездене и 10,6 км крос, англичанинът Джеймс Тийгъл водеше пред Ментрида, когато на ляв завой преди финалната права се заблуди от маркировката, продължи направо и връхлетя върху метално заграждение пред публиката.



Това даде възможност на Ментрида да го изпревари, но точно, когато се виждаше за пръв път в кариерата си в тройката, той се обърна и видя разстроения си съперник. Вместо да финишира, младият испанец без колебание спря пред линията и остави Тийгъл да завърши трети, което доведе до ръкостискане между двамата. „Когато видях как той се обърка, несъзнателно спрях – той го заслужаваше (третото място)“, обясни скромно мадридчанинът.

Тийгъл, една от големите надежди на британския триатлон, видимо не очакваше подобен жест и като че ли се обърка, но бързо съобрази, стисна втори път ръката на испанеца, след секунди, вече съвсем поуспокоен от емоциите, пак отиде до него, потупа го и го прегърна. 

Мадридчанинът Диего Ментрида е за първа година в състезанията по триатлон, като съчетава спорта със следването си – спортни науки и физиотерапия.