Чешкият президент Милош Земан положи клетва за втори мандат

/ БГНЕС
Чешкият президент Милош Земан положи клетва за своя втори и последен петгодишен мандат на церемония в Пражкия замък, където се намира президентството, АФП.
 
Земан е първият чешки президент, избран на всеобщо гласовоподаване през 2013 г. Той бе преизбран на 27 януари с 51,36% от гласовете. Противник на изборите му беше проевропейският академик Иржи Драхош.
 
Милош Земан остава президент на Чехия за втори мандат

В речта си проруски, прокитайски и антиимигрантси настроеният Земан остро разкритикува някои журналисти и медии, които според него се опитват да манипулират общественото мнение "и всеки ден да ни дават уроци по подходящо поведение". "Журналист, който взема спечелени по такъв начин пари, не трябва да получава уважението ни, нито да бъде приеман насериозно", заяви Земан.
 
Сред обектите на критиките на президента бяха обществената Чешка телевизия, а също в. "Хосподарске новини", седмичникът "Респект" и порталът aktualne.cz, както и собственикът им, спорният бизнесмен Зденек Бакала.
 
Чешкото правителство подаде оставка
 

БГНЕС


Редица депутати от дясната проевропейска партия ТОП09, сред които бившият външен министър и кандидат-президент от 2013 г. Карел Шварценберг, както и депутати от други десни и центристки партии напуснаха залата по време на речта на Земан в знак на протест. "Напускам залата. Жалко, че Милош Земан не може да се въздържи от нападки срещу инакомислещите", написа в Туитър лидерът на ТОП09 и европейски депутат Иржи Поспишил.
 
Страхът от мигрантите и отхвърлянето на исканите от Брюксел квоти за разпределението им по държави изиграха важна роля за изборния успех на 73-годишния Земан, отбелязва АФП.
БТА