/ БГНЕС
Проруски настроеният чешки президент Милош Земан спечели втори 5-годишен мандат, като победи на балотажа за най-високия държавен пост, състоял се вчера и днес, своя съперник, политическия новак Иржи Драхош, изявил се като проевропеец, предаде АП.
 
При постъпили резултати от 99,35% от избирателните секции Земан има 51,55% от гласовете срещу 48,44% за Драхош, който призна поражението си и поздрави своя съперник. 68-годишният Драхош, който е бивш шеф на чешката академия на науките и е професор по химия, каза, че смята да остане в политиката, но се впусна в подробности за намеренията си.
 

БГНЕС


Чешкото правителство подаде оставка

73-годишният Земан е ветеран на чешката политика и е от поколението на първите политици от посткомунистическия преход. Бил е и премиер. Той спечели първия си мандат през 2013 г. в първите всенародни президентски избори. Преди това президентът се избираше от парламента.
 

БГНЕС


Веднага след като крайният резултат стана известен, Земан се срещна с активисти на своя предизборен щаб и със свои поддръжници, като заяви пред тях, че няма намерение да се бори за промени в конституцията, за да бъде президент и трети мандат.
 

БГНЕС


"Това е моята последна политическа победа. След нея няма да имам и нито едно политическо поражение. Според чешката конституция президентът има право само на два мандата и аз в никакъв случай не се каня да инициирам промяна на конституцията", подчерта той и благодари на избирателите за оказаното му доверие в тези избори.
 
Новият стар президент съобщи също, че ще предостави на и.д. премиера Андрей Бабиш, който неотдавна загуби вот на доверие в парламента, повече време, за да състави ново правителство.
 

БГНЕС


Правителството на Бабиш не получи вот на доверие от парламента

Премиерът милиардер Бабиш, който има сериозни проблеми с правосъдието и в момента е със снет имунитет, но остава начело на служебен кабинет, подкрепи Земан в предизборната кампания. Земан също не скрива подкрепата си за Бабиш, като преди изборите обеща да му даде втори шанс да състави правителство.
 
АП отбелязва, че Земан, въпреки победата си, остава разделителна фигура в чешката политика с левичарските си възгледи, с флиртовете си с Русия и Китай, с ярко антиимигрантската и антимюсюлманската си риторика.
 

БГНЕС


Според него вълната от ислямистки и екстремистки атентати в Европа е свързана с наплива на пришълци. Той нарича имиграцията "организирано нашествие" и не спира да повтаря, че ислямът е несъвместим с европейската култура.
 
Земан бе един от малцината европейски лидери, подкрепили кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Макар че е известен като евроскептик, той никога не се изказал срещу ЕС, но предложи провеждането на референдум за членството в него по подобие на този във Великобритания.
 

БГНЕС

Като цяло чешкият президент има малко пълномощия и пряка изпълнителна власт, тъй като страната се ръководи от правителство начело с премиера. Избирателната активност на балотажа по предварителни данни е около 65% и се смята за много висока. В столицата Прага и в големите градове са гласували над 70% от избирателите, което е рекорд.
БТА