/ Gulliver/Getty Images
Това е третата рокада на поста от началото на пандемията от COVID-19
Чешкият премиер Андрей Бабиш уволни здравния министър Ян Блатни. Това е третият здравен министър, отстранен от министър-председателя по време на пандемията в една от най-силно засегнатите от коронавируса европейски страни, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Блатни сам съобщи за уволнението си и каза, че решението е било "политическо". Отстраняването му вероятно е свързано с факта, че Блатни и Бабиш бяха на различни мнения по въпроса за руската ваксина "Спутник V", като здравният министър искаше да изчака европейския регулатор да я одобри, преди да бъде използвана в Чехия.

Блатни ще бъде сменен от Петър Аренбергер, който ръководи пражката Университетска болница "Винохради". Аренбергер заяви в интервю за вестник, че е отворен за използването на руската ваксина.

Съд в Чехия отмени задължителния тест за коронавирус за пристигащи пътници


Бабиш неведнъж е критикувал Блатни за подхода му за справяне с пандемията. Отстраненият здравен министър бе критикуван и от чешкия президент Милош Земан, който е съюзник на Бабиш и привърженик на използването на руската ваксина.

Според опозицията Блатни е изкупителна жертва за грешките на правителството на Бабиш. След шест месеца в Чехия предстоят парламентарни избори.
БТА