/ БТА
След като беше в сила в продължение на 188 дни, режимът на извънредно положение в Чехия престана да действа от днес и в страната започва поетапното премахване на някои ограничителни мерки, съобщиха световните агенции, като се позовават на ЧТК.

Нощният полицейски час е отменен, но се запазват някои ограничения. Много ресторанти и бизнеси остават затворени, хората ще трябва да носят маски на публични места.

Остава забраната за събиране на повече от двама души на едно място, при изключение за сватби и погребения, за които лимитът е 15 човека.

Чешкият премиер уволни здравния министър

От днес се възобновяват присъствените занятия в началните училища, а в детските градини се връщат горните групи. Два пъти седмично децата ще бъдат подлагани на тестове за коронавирус. Постепенното връщане на всички ученици към присъствено обучение ще става постепенно до края на учебната година, ако ситуацията е благоприятна.

От днес са отворени пазарите за селскостопанска продукция, обществените перални, ателиетата за химическо чистене, магазините за резервни части и битова техника, за канцеларски материали и за детски дрехи и обувки. В библиотеките ще се допускат посетители, по един човек на 15 кв. м. Отварят врати зоопарковете и ботаническите градини. Автошколите подновяват занятията и изпитите за получаване на свидетелство за правоуправление.

Извънредното положение бе въведено в Чехия на 5 октомври и срокът му бе удължаван на няколко пъти. Парламентът се противопостави на искането на правителство за ново удължаване с мотив очаквана нова вълна на разпространение на вируса.

Увеличава се броят на повторно заразените с COVID-19 в Чехия


По данни от неделя на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията броят на новозаразените в Чехия на двуседмична база възлиза на 808,75 на сто хиляди жители. Смъртните случаи, свързани с Ковид-19, през същия период са 201,1 на един милион жители.

В Чехия с население 10,702 млн. души от началото на пандемията са били регистрирани 1 580 189 заразени, от които 1 449 052 са се възстановили. От усложнения заради вируса са починали 27 808 души.
БТА