/ Gulliver/Getty Images
Идеята за ползване на сграда на територията на лагера събуди обществен гняв
Местните власти в германския град Мюлхаузен търсят алтернативно място за Музея на братвурста, след като плановете за настаняването му в сграда на територията на бившия нацистки концлагер Бухенвалд предизвика обществено възмущение, предаде ДПА.
 

братвурст наденица
ThinkStock/Getty Images


Приятелите на тюрингската наденичка, асоциацията, която управлява сегашния музей в чест на местния специалитет в Холцхаузен, искаше да го премести в имот, който някога е бил част от лагера. Мюлхаузен е на около 80 км от Бухенвалд.

Райнхард Шрам, глава на еврейската общност в Тюрингия, където живеят около 800 евреи, заяви, че е шокиран и ядосан от плана заради "пълната му липса на чувствителност". "Преговаряме с градските власти и се надяваме, че ще намерим решение, което почита жертвите", каза той пред Ройтерс.
 

Gulliver/Getty Images


Комисарят за антисемтизма Бенджамин-Имануел Хоф и кметът на града Йоханес Брунс заявиха, че скоро ще се срещнат, за да обсъдят алтернативни локации за музея. "Не може да има никакво съмнение в страданията на хората, интернирани в нацистките концентрационни лагери, нито в нечовечността на системата на принудителен труд", заявиха те в обща декларация.
 

Gulliver/Getty Images


Теренът, за който става дума, е собственост на частен инвеститор от 2008 г., който го купил от федералното правителство. Освен музей, инвеститорът планира да построи театър и хотел. Има идея новият проект да включва и някаква форма на мемориал.

Около 700 еврейки, предимно от Унгария и Полша, са били затворени в Бухенвалд от септември 1994 г. до февруари 1945 г. и принуждавани да полагат принудителен труд.
 

Gulliver/Getty Images

БТА