Роденият в Одеса доктор Алекс Мороз, директор на една от програмите за пребиваване на лекари в университетската болница Лангон,обучава свои украински колеги на най-съвременните технологии на третиране на ампутации и поставяне на протези, предаде Voice of America (VOA).

„Израснах тук, после се преместих тук в САЩ и получих образованието си и станах американец. Но както се оказа, никога не съм напускал родината си“, коментира той.

През 2023 г., той започва да обучава украински медици на поставяне на протези и рехабилитация при загуба на крайници. Двуседмичната програма също така включва комлексни фрактури, тъй като в съвременните конфликти има много политравми, включително със загуба на крайници.

Мая Санду: Путин трябва да бъде спрян във войната му в Украйна

Програмата се финансира от американски неправителствени организации. Целта е да привлече украински медици от Украйна в Ню Йорк, където да ги обучи и да използват наученото обратно в родината си.

Д-р Валентина Савич е сред трите участници в този кръг от обучение. „Всички медицински професионалисти се учат как да работят с протези, растяща нужда в Украйна. Има много фрактури, различни видове травми, каквито не съм виждала преди в практиката си. Искам да придобия някакъв опит с това и да разбера как се работи с тях“, посочва лекарката.

По думите ѝ, обучението ѝ отворило очите как да се грижи за войници и пациенти, засегнати и пострадали от руската инвазия в Украйна.

Търговски кораб удари руска мина в Черно море


За тези две седмици, медиците научават не само за най-съвременната биотехнология с протезите, но също така получават знания как да се помогнат на ранените да се справят с психическите щети заради подобни тежки травми.

„Това е ценен опит за мен, защото работя пациент, получил ампутации по време на войната. Не съм го научила това в университета“, изтъква още д-р Савич.

Както Савич, така и Мороз, въпреки че живеят от двете страни на океана, вярват, че ще настъпят по-добри за Украйна, а програмата е един от много начини за възстановяването на страната.



 
Voice of America (VOA)