Бъсеску критикува Лондон за наложените ограничения за работници
Бъсеску критикува Лондон за наложените ограничения за работници / netinfo

Румънският президент Траян Бъсеску критикува остро Великобритания заради ограниченията, които наложи за румънските работници за времето след присъединяването на страната им към Европейския съюз на 1 януари догодина, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Румъния не е перфектна страна. Тя има положителни черти, но и хора, които крадат, които пият", отбеляза Бъсеску в резиденцията си в карпатския курорт Синая, на около 100 километра североизточно от Букурещ.

Той обаче подчерта, че в същото време за румънците е трудно да приемат, че страни като Великобритания са предприели мерки, които са по-твърди от онези, наложени на държавите, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г.

"Не се страхуваме да наречем това "дискриминация", подчерта румънският президент. Бъсеску призна, че Великобритания и Ирландия, която също ще ограничи приема на работници от Румъния и България, имат проблеми с имиграцията. Той обаче призова работодателите в двете държави да окажат натиск върху властите да се откажат от предвидените мерки.

"Не ги виждам да са толкова обидени, когато нашите войници се бият рамо до рамо с тях в Ирак", подчерта румънският президент, който след избирането си на поста през 2004 г. превърна в свой приоритет установяването на по-близки връзки със Съединените щати и Великобритания.

Въпреки че Румъния и България ще бъдат приети за членове на Европейския съюз при безпрецедентно строги условия, Бъсеску обеща страната му да бъде приятна изненада за съюза. Румънският президент изрази увереност, че тя ще има голям икономически, социален и културен принос, като ще има и ключова роля за гарантирането на сигурността на най-източната граница на блока.

"Убеден съм, че ще сме в състояние да постигнем всичко това, защото румънците са трудолюбиви и интелигентни", аргументира се той.

По въпроса за Ирак, Бъсеску заяви, че страната му няма никакви намерения да изтегля контингента си от там. "Би било безчестие да изоставиш съюзниците си", аргументира се той. "Честта на Румъния стои по-горе от чувствата й", подчерта президентът на фона на нарастващата опозиция в обществото срещу оставането на 600-членния контингент на страната в Ирак.

Бъсеску обърна внимание, че изготвянето на стратегия за изтегляне от Ирак е въпрос от значение за Букурещ и той работи по въпроса заедно с главните си съюзници - Съединените щати и Великобритания.