Българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани
Българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани / снимка: BGNES
Българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани, съобщава в днешното си електронно издание най-големият вестник на френски език в Белгия "Соар".

Най-големият син на либийския ръководител Муамар Кадафи Сейф ал Ислам увери, че петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, след като бяха признати за виновни в заразяване с вируса на СПИН на над 400 деца, няма да бъдат екзекутирани, пише "Соар".

Гарантирам, че ние няма да ги екзекутираме, е заявил Сейф ал Ислам за българския вестник "24 часа". Изявлението му се съдържа в интервю, което трябва да бъде публикувано в понеделник, добавя вестникът."Вярвайте ми, ние сега се приближаваме до решение", цитира "Соар" сина на Кадафи.

Сейф ал Ислам, който минава за реформатор, като в същото време е близък до баща си, ръководи благотворителната фондация "Кадафи". Фондацията участва в международните преговори по казуса с осъдените на смърт на 19 декември миналата година в Либия български медицински сестри и палестински лекар. Шестимата бяха признати за виновни в умишлено заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца в болницата на град Бенгази /в северната част на Либия/, което те отричат.

Тази смъртна присъда беше остро разкритикувана от България и от международната общност, която заплаши да блокира продължаването на нормализацията в отношенията между Либия и Европейския съюз. Европейският парламент поиска миналата седмица Либия да анулира присъдата. Научната общност счита, че обвинените, които прекараха вече осем години в затвора, са невинни и че епидемията от СПИН е била предизвикана от липса на хигиена, припомня за читателите си вестник "Соар".