Български оръжия отиват в Сирия, твърди Гардиън
Български оръжия отиват в Сирия, твърди Гардиън / Thinkstock/Getty Images

През последните четири години държави от Източна Европа дискретно са одобрили продажба на оръжия на страни от Близкия Изток за над 1 млрд. евро. Сега повечето оръжия се използват в конфликта в Сирия, разкрива разследване, цитирано от британския вестник "Гардиан".

От ескалирането на конфликта в Сирия през 2012 г. осем страни - Босна, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словакия, Сърбия и Румъния, са одобрили износ на оръжия и муниции в размер на 1,2 млрд. евро за Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ и Турция - ключовите оръжейни пазари за Сирия и Йемен. Хиляди автомати "Калашников", миномети, ръчнопреносими гранатомети, ракетни установки и картечници са продадени по нов канал за оръжия от Балканите към Арабския полуостров и съседките на Сирия.

България и Франция са сред основните доставчици на оръжие за Египет

Подозира се, че повечето оръжия са отишли за Сирия, според екип от журналисти от Балканската мрежа за разследваща журналистика и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност. В продължилото година разследване са включени данни от износ на оръжие, доклади на ООН, проследяване движението на самолети и оръжейни договори, уточнява "24 часа".

Журналистите твърдят, че от България са излетели общо седем самолета до Йордания и Саудитска Арабия, натоварени с оръжия. Оръжейната търговия с тези държави е легална, но проблемът е, че оръжието след това се прехвърля в конфликтни зони като Сирия и Йемен.

„Ислямска държава“ убива с оръжия, продадени от Румъния, България и Чехия

Иван Ангеловски, журналист, участвал в разследването, казва пред бТВ, че на кадри в социалните мрежи се вижда, че оръжията на сирийските бунтовници са български. "На част от мунициите са записани произходът и датата на производството. Във всяко второ видео има оръжие от България", сочи той.

Почти 70 полета с оръжия са извършени до държави от Близкия Изток през последната година. Белград, София и Братислава излизат като основни центрове за въздушния мост. Самолети от България и Словакия доставили тонове неустановен товар от лятото на 2014 г. в бази в Саудитска Арабия и ОАЕ. България е пета по износ след Хърватия, Чехия, Сърбия и Словакия.

Русия продължава да доставя оръжие за милиарди на Ирак

От Министерство на икономиката, което отговаря за търговията с оръжия, посочват, че България е една от страните, която провежда политика на максимална прозрачност, и решенията за всяка сделка отговарят на международните изисквания.