Русия продължава да доставя оръжие за милиарди на Ирак
Русия продължава да доставя оръжие за милиарди на Ирак / БГНЕС, архив

Партида руски бойни хеликоптери Ми-28НЭ "Нощен ловец" е доставена в Ирак. Това се посочва в изявление на Министерството на отбраната на арабската страна.

„Командването на армейската авиация получи нова партида въртолети Ми-28 в съответствие с договора между Ирак и Русия Тези машини имат подобрена маневреност и точност при нанасяне на удари. На хеликоптерите има инсталирани различни видове ракети и мобилно оръдие", се посочва в текста.

Министерството добавя, че тази техника ще се използва по време на различни антитерористични операции за подкрепа от въздуха на сухопътните сили.

България и Франция са сред основните доставчици на оръжие за Египет

"Тези хеликоптери изиграха важна роля в последната кампания за освобождението на градовете, особено Фалуджа, Рамади и в други операции", се казва в заявление на непосочен генерал от военновъздушните сили на Ирак.

Не се посочва точният брой на хеликоптерите.

Договорът на стойност 4,2 млрд. долара за доставката на военна продукция от Русия на Ирак бе подписан през 2012 г. Според експерти, стойността на бойните хеликоптери и свързаното с тях оборудване и боеприпасите е за повече 1 млрд. долара.

Източник: БГНЕС